Банан - полезен или вреден?

Бананите са ”шампиони” по съдържание на калий сред плодовете. Калият е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, също и при високо кръвно налягане.

Полезни свойства:
- П
одобряват зрението - бананите съдържат известно количество витамин А, мастноразтворим витамин, който е от голямо значение за предпазването на очите и за доброто зрение. Всекидневният прием на витамин А намалява и риска от нощна слепота.
- Помагат при депресия - намаляват нивата на стрес, защото съдържат триптофан, форма на протеин, който тялото преобразува в серотонин (т. нар. "щастлив хормон"), който от своя страна, ви помага да се отпуснете и подобрява настроението.
Намаляват опасността от инсулт - учени от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк установиха, че придържането към меню, включващо банани и други богати на калий продукти, намалява риска от инсулт.
Бананите могат да ви откажат от тютюнопушенето - учени от университета в Мериленд твърдят, че бананите могат да намалят нуждата от цигари. Причината е, че в състава им има голямо количество триптофан, при чието усвояване в организма се синтезира кинуренова киселина. А именно тази киселина помага за отърваване от никотиновата зависимост.

Интересни факти:
- Името му на латински е musa sapientum, което означава „плод на мъдрия човек”
- Бананът е най-голямата билка на света. Банановото дърво всъщност е тревисто растение, растящо на височина до 12 м.
- Има над 500 разновидности по форми и размери - от малки плодове с размера на кутре, до големи – с размера на човешка ръка.
- Съдържат 3 пъти повече витамин С от ябълките.
- Плодовете се берат докато са зелени, защото узряват, когато бъдат откъснати.

Сподели

Нашите промоции