Какво е сусамов тахан?

Сусамовият тахан е полутечен продукт, подобен на паста, който се получава чрез смилане на сусамени семена. Светлият му цвят се постига, когато се използват белени семена от сусам, а по-тъмният се добива от небелени. С леко по-горчив вкус, по-тъмният вариант е по-полезен, тъй като е по-богат на хранителни вещества и минерали, намиращи се точно в обвивката. 
С какво точно е полезен сусамовият ТАХАН? Сусамовият тахан е естествен имуностимулатор.
Съдържащите се в него желязо и мед участват в производството на бели кръвни телца, цинкът подпомага развитието им и стимулира функцията им да се борят с микробите, а селенът се грижи за производството на антиоксиданти и антитела. Една супена лъжица сусамов тахан на ден може да осигури 10-12% от нужните на организма количества желязо, селен и цинк. Таханът стимулира сърдечната дейност, благодарение на омега-3 мастните киселини. Те понижават нивата на холестерола и подпомагат лечението на сърдечно-съдови заболявания. Сусамовият тахан засилва действието на антиоксидантите заради медта, която се съдържа в продукта. Той има противовъзпалителни свойства и облекчава болката и подуването, затова се препоръчва на хора, страдащи от ревматоиден артрит. Таханът е полезен и за мозъчната дейност с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират развитието на нервна тъкан в организма. Мастните киселини забавят и развитието на болестта на Алцхаймер. Той съдържа манган, който стимулира функциите на нервната система и мозъчната дейност. Сусамовият тахан се консумира в натурален вид или влагайки го в различни солени и сладки ястия, като шейкове, супи, салати, сладкиши, хумус и други.

 

 

 

Сподели

Нашите промоции