Кои са най-полезните качества на доматите?

Кои са най-полезните качества на доматите?

Знаете ли, че ... доматът - този необикновен плод, маскирал се като зеленчук, носи страшно много ползи за здравето! 

Съдържат всички четири основни картеноида
Четирите основни картеноида – алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, са достатъчно полезни и сами по себе си, но в група притежават дори още по-мощни качества. Освен това, нивото на ликопен, който има най-силни антиоксиданти от всички картеноиди, е изключително високо. 

Осигуряват и трите най-мощни антиоксиданти
В допълнение към бета каротена, който работи като витамин А в тялото, доматите съдържат и витамин Е и витамин С – всички те с ценни качества в борбата срещу оксидативния стрес и вредното влияние на свободните радикали. 

Доматите са ценен източник на калий
Калият е минерал, от който повечето хора не си набавят достатъчно, а е важен, защото се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите. Един средно голям домат ни набавя 9% от дневната доза, а с чаша доматен сок получаваме цели 534 мг калий.

Доматите са по-полезни в комбинация с мазнини
Когато ядете доматите заедно с източници на полезни мазнини като авокадо или зехтин, организмът абсорбира от 2 до 15 пъти повече от картеноидните фитохимикали, установява изследване на Щатския Университет в Охайо. 

Доматите са неизменна част от средиземноморската диета
А средиземноморската диета се смята за един от най-полезните хранителни режими, заради ниските нива на сърдечни заболявания и рак сред хората, които следват този начин на хранене. Почти няма ястие, което да не съдържа домати или доматен сос, и задължително в компанията на зехтин, който оптимизира полезните им свойства. 

Ципата на доматите е най-полезна
Ципите на доматите имат най-високо съдържание на картеноиди, и почти всички флавоноли, така че за максимални ползи, не ги белете.   

Доматите помагат в борбата с депресията
Едно изследване в Япония установява, че яденето на домати и производни от тях продукти два до шест пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица. Ежедневната консумация на домати пък намалява риска с 52% – ефект, който не е установен при други плодове и зеленчуци. 

Доматите се грижат за сърцето
Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, а все повече изследвания потвърждават, че високите нива на ликопен и бета каротен могат да са ключови в намаляването на нивата на LDL холестерола, намаляването на риска от кръвни съсиреци и възпалителни процеси. 

Храненето, богато на домати, може да намали риска от някои видове рак
Няколко изследвания върху мишки и плъхове установяват връзката между приемът на ликопен и намаления риск от рак. Така например изследване на Университета в Монреал открива, че приемът на ликопен се свързва с 31% по-нисък риск от рак на панкреаса, а друго изследване открива връзка между съвместната консумация на домати и броколи и намаления риск от рак на простатата. 

Имайте едно на ум
Доматите в супермаркета, освен че могат да съдържат остатъци от пестициди и хербициди, използвани при конвенционалното отглеждане, често се берат неузрели, за да издържат по-дълго при транспортирането и съхранението. За да се предизвика узряването им в правилния момент, се използва изкуствен етиленов газ. Макар по този начин доматите да получават червения си цвят, остават безвкусни и дървени.

За максимално количество полезни вещества и истински вкус и аромат, изберете местно отгледани домати, без употребата на вредни вещества и събрали цялата сила на слънцето и почвата в себе си.

Сподели

Нашите промоции