Лечебни свойства на Спанака

За родина на зеленчука се смята древна Персия, в превод от персийски името му означава „зелена ръка”.

Листата на спанака са богати на калциеви соли, желязо, цинк, омега-3, селен, белтъци и витамините от група А, С, В1, В2, Е и РР,  благодарение на което, освен вкусен хранителен продукт, има и свойства, които предотвратяват различни видове болести.

Наличието на фолиева киселина и витамини в състава на спанака му дават способността да повишава нивото на хемоглобин в кръвта. Затова се препоръчва при лечение на малокръвие. Суров, задушен или леко попарен, той е богат източник на фолиева киселина, която горещо се препоръчва и на бременните жени. Роля в повишаването на хемоглобина играят и микроелементите като желязо, кобалт, калций, кали и мед, които също се съдържат в спанака и стимулират изграждането на червените кръвни телца.

Спанакът е полезен против диабет, за предпазване от ракови заболявания, за укрепване на сърдечно-съдовата система, за забавяне отслабването на мозъчните функции, за предпазва от очни болести, срещу затлъстяване и за здрави кости.

Листата от спанак са чудесна лечебна храна при артрит, мигрена, астма и различни възпаления. Прилага се и в народната медицина. Втриването на листата му се препоръчва при ужилване, изгаряне или охлузване, като помага на кожата да се възстанови по-бързо.

Намира приложение и в домашната козметика. Някои от представителките на нежния пол си приготвят маска от него. Към стритите му листа се прибавя лъжичка кисело мляко и сок от лимон, получената смес престоява на лицето 10 минути, след което се измива с хладка вода. Ефикасни са резултатите в борбата с акне, петна по лицето и проблемна кожа.

Съставът на спанака го прави изключително полезен за консумация от деца, юноши и жени с болезнена и нередовна менструация.

През 1929 г., след излъчването на анимационния филм „Попай Моряка”, продажбите на спанак в САЩ се увеличават с около 40%.

Сподели

Нашите промоции