Мандарините - защо са толкова полезни?!!

Мандарината е един от най-популярните представители от групата на цитрусите, известен още от древни времена. В Европа плодът е познат едва от началото на 19 в. Наречен е на името на китайските мандарини - висши сановници, които са били големи ценители на цитруса. В мандарините НИКОГА НЯМА нитрати, защото те не могат да оцелеят при наличието на лимонена киселина.
Мандарината притежава дълъг списък от положителни качества. Нейният състав я превръща в полезно средство срещу редица заболявания. Тя се препоръчва при храносмилателни проблеми, както и при липса на енергия в организма. Освен това, мандарината е средство-ускорител на режима за намаляване на телесно тегло и мазнини. Установено е, че при консумация на плода се редуцират до 59% от телесните мазнини за един месец.

Консумацията на плода е изключително благоприятна и за черния дроб. Помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини. Ако имате секрет в бронхите, всяка сутрин изпивайте по една чаша сок от мандарини на гладно. Отхрачващо действие при бронхит имат и настойки и отвари от изсушена кора на оранжевия плод. 
Мандарината е изключително добър източник на витамин С. В сравнение с останалите цитрусови плодове, съдържанието на витамин А, под формата на бета-каротин, е най-високо. Витаминът е полезен за очите и подсилва имунната система, а наличието на бром успокоява нервната система. В 100 г мандарини се съдържат и 35 килокалории, 81,4 г вода, 17 г захари, 42 мг витамин, 32 мг калций, 210 мг калий, малки количества В1, В2, РР и каротин. В плода се намира и пектин - разтворимо влакно, което спомага за повишаване движението на червата, контролира нивото на холестерола и кръвната захар.

Хесперидинът, който се съдържа в големи количества в мандарините, особено във вътрешната част на кожата, има антиоксидантно и противовъзпалително действие върху клетките и тъканите, като по този начин помага за предотвратяване на преждевременното стареене и формирането на ракови клетки. Благодарение на полезните си качества, мандарината помага и за изграждането на силна имунна защита срещу зимните вируси.

Сподели

Нашите промоции