Необходими продукти

За 6 порции

СЪСТАВКИ:

  • 1 кг. изчистен спанак
  • 2 бр. яйца
  • 300 гр. сирене
  • 1 вр. пресен лук
  • 120 гр. галета от бадеми (приготвени от сурови бадеми, които се смилат с чопър до големина на трохи)
  • олио за пържене

ЗА ПАНИРОВКАТА:

  • 200 гр. пармезан
  • 2 бр. яйца

ЗА СОСА:

  • 100 гр. кисело мляко
  • 70 гр. майонеза
  • 3 стръка пресен чесън
  • сол

ПРИГОТВЯНЕ:

20мин.

ГОТВЕНЕ:

40мин.

ОБЩО:

60мин.

ПРИГОТВЯНЕ:

Спанакът се почиства от дръжките и се измива. Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Слага се в дълбок тиган със сгорещено олио. След като съвсем леко се запържи, се прибавя спанакът и се захлупва с капак. Задушава се 10 мин. и се отцежда. Слага се в купа и се прибавят яйцата, натрошеното на ситно сирене и галетата от бадеми. Сместа се разбърква много добре и се оставя в хладилник да престои 2 часа.

За панировката:

Настърганият пармезан се разбърква с яйцата и се оставя в хладилник за 2 часа.
Спаначените кюфтета се пържат в сгорещеното олио, като се взима от сместа и се овалва в панировката.

За соса:

Киселото мляко, майонезата и нарязания на ситно чесън се разбиват с пасатор. Добавя се сол на вкус.
Получават се пухкави и много вкусни спаначени кето кюфтета!